onsdag 29 december 2010

Kapten Nemos barn

Hej såhär i efterdyningarna av julen!

Jag vill rekomendera er en dokumentär som gick på svt nu under julhelgen, nämligen Kapten Nemos barn, den handlar om hur nyfödda barn förväxlades på en sjukstuga i en västerbottnisk ort på 50-talet (tror jag det var)och hur det gick för de familjer som drabbats av detta. Jäkligt spännade dokumentär där man verkligen kan påstå att verkligheten överträffar dikten! Vill man läsa mer om det kan man också läsa P.O Enqvists (som var släkt med en av de drabbade familjerna) roman Kapten Nemos bibliotek som ska ta upp händelsen. Jag ska iaf ta mig till en bibbla och och läsa den.

måndag 27 december 2010

Muminmord

"Å andra sidan finns en konsensus om att filmer på kända figurer ökar bokförsäljningen. Ett tydligt undantag från detta måste dock Tove Janssons kapitelböcker om Mumindalen vara. Sedan Mumin myllrat in i form av japansk tecknad film, ter sig de ursprungliga Muminäventyren både väl komplicerade och texttäta."

Pia Huss sätter fingret på min rädsla i DN-artikeln "Pippi är på rymmen från sig själv". Jag är ett stort fan av muminböckerna. Men inte av allt som är mumin. Tove Janssons Mumin har, åtminstone under väldigt lång tid, marknadsförts mot folk som varit för unga för att förstå innehållet. Så var det redan innan mumin kom som animerad film. Första gången jag såg "Vem svänger på svansen"-mumin var det som att se någon dö. Om vuxna, som verkligen skulle ha utbyte av filosofin och politiken i muminböckerna, tyckte att mumin var för barn innan - hur skulle då detta påverka den synen? Alla kanter, allt svårt och mörkt bortskuret och överdraget med pasteller. Hu. 

För mig är den egentliga muminpubliken i åldern 12+ och så länge produkterna har kvar den känslan är det ok med mig. Jag tycker att mycket av de sakerna är fina - de som har kvalité och uppenbarligen är granskade av någon som bryr sig om originalet. Men mainstream-merchandisingen har satsat på att förvanska mumin för att locka en åldersgrupp på 3-9 år när de egentligen riktar sig till deras föräldrar och tonåriga syskon. Det går inte ihop. Det är närmast mord. Senaste spiken i kistan är de urdåliga skumgummiböckerna på ICA och Coop. Fula, opedagogiska och ointressanta. Generellt sett är jag emot bokbränning, men detta är inte böcker. De är monsterprodukter. Burn baby, burn.

Jämför originalet:
med:

som sedan utveckaldes till:

Inte samma mumin eller hur? Det förbarnsligas och förbarnsligas vilket gör att när barnen väl är stora nog att uppskatta själva böckerna så är de 1. Less på mumin och 2. De känner inte igen mumin och blir därför skeptiska.
Läs mumin som vuxen. Det är värt det och alldeles annorlunda.

torsdag 16 december 2010

Bling for nerds III


Jag har nyss upptäckt Etsy, och får hålla hårt i plånboken för att inte go bananas och köpa alla fina saker jag ser. De har till och med en hel kategori som heter Geekery, så för nördshopparen är det bara att välja och vraka. Vad sägs om en t-shirt med en bild av hjärnans anatomi enligt den gamla, goda "vetenskapen" frenologi? Eller zombiefilms-pins? Men om du verkligen vill göra någon glad med din julklapp är det förstås bara en sak som gäller: ett serotoninhalsband. Jag skulle inte tacka nej till ett par koffeinörhängen heller. Mmm, kaffeeee...

tisdag 14 december 2010

Kickerträningsbibel!



Det var nu alltför längesen jag skrev här! Men nu blir det hundbokhörna.

*Trallalalaa daddedej* (jingel)

Hundbokhörnan (*voff voff*)

Jag har haft ett tag med lite trögt tränande. Inte riktigt vetat vad jag ska göra och hur. Saknat lite pepp och min älskade hund har inte varit helt koncentrerad. Men DÅ blev jag av min fantastiska hundträningsrådgivare tipsad om "Klickerträning för din hund". Den är skriven av Cecilie Køste och Morten Egtvedt som har lyckats med att skriva en rolig, pedagogisk och tydlig bok om klickerträning. Den är också full av exempel och tips och trix att börja använda direkt!

måndag 6 december 2010

Köp en sak!


Lyftkran fanzine nr ett har just kommit från pressarna. That's right, jag har blivit seriefanzinist! Första numret handlar ungefär om ytlighet och kommunikationsproblem, och blev riktigt sammanhängande, för att vara ett hopplock av saker som jag tecknat under flera år. Jag planerar för kommande nummer, som ska ha mer en karaktär av vad-som-bör-göras, och vill helst av allt låsa in mig med en "stör-ej"-skylt på dörren och producera, i månader.

Lyftkran fanzine är en jättebra julklapp till alla dina kompisar och kostar bara 25 kronor! Ingen blir gladare än jag ifall du vill köpa ett ex eller flera! Jag hemlevererar!

lördag 4 december 2010

Mystery Science Theater 3000




Mystery Science Theater 3000 (eller förkortat: MSTK3K) är en galen kult-scifi från 80/90-talet som fortfarande ligger mig varm om hjärtat. Idén för detta program är genialt: Tag ett stycke riktigt risig svartvit gammal b-scifi, släng in en människa och ett par robotar som roliga kommentatorer och tadaa! Du har ett sjukt roligt, nördigt och kultigt tv-program.

Låter inte detta särskilt kul? Då har du bevisligen aldrig sett serien som gick i elva (!!!) år med 198 (!!!) avsnitt och som dessutom nominerats två (!!!) gånger till en Emmy. SE OCH HÄPNAS!