tisdag 24 augusti 2010

Korsord, sekretkartaFör ett tag sedan var det någon som undrade om jag kunde lägga upp något korsord som jag har gjort. Jag kom att tänka på det när jag färdigställde ett kryss idag, så här kommer det. Gammelanarkistkrysset. Det innehåller även ett litet djurtema.

Förhoppningsvis går det att se vad som står i nycklarna - annars kanske någon kan tipsa om ett bättre sätt att publicera bilden.

Jag vill även dela med mig av en annan fin bild som jag nyss kommit över, samt tipsa om tidningen Åter http://www.alternativ.nu/ för den som är intresserad av självförsörjning och att bo på landet. Man får en massa tips om hur man odlar, håller djur och tillverkar saker. Jätteintressant! Jag fick en bunt tidningar av en kompis som hade hyllrensning, och fastnade särskilt för en artikel om naturlig familjeplanering. Det är det som bilden handlar om. Det är alltså en sekretkarta, där man fyller i färg och konsistens på sina flytningar. Genom detta lär man sig att förstå sin ägglossning och menscykel. Jag ska lätt göra en sån när jag slutat käka p-piller. Man har ju inte en aning! Så besatt som jag kan vara av mina flytningar, men utan att kunna tolka dem (varför ser det ut som keso - har jag fått skabb?), så måste det här vara någonting för mig.

På temat självförsörjning och hippieflum, kom jag också att minnas hur jag samlade läkeväxter och ville bli en häxa i tonåren. Jag ritade av olika växter och samlade recept, men lyckades aldrig vara ute i tid och skörda, så det enda jag hade att göra dekokt på var rölleka, och den hade inga särskilt intressanta effekter, vad jag minns. Jag gjorde även ansiktsmask av banan och havregryn. Receptet är 1 banan, 1 msk honung, 5 msk malda havregryn och ev. lite destillerat vatten. Man lägger den på fuktig hud och låter den sitta i en kvart. Fuktgivande och lite som peeling.

Otroligt utskällt område (i synnerhet av män?), detta med läkeväxter och örtmedicin, men jag tycker det är kul, jag. Det är så sjukt kul att tillverka saker själv, och massproducera och hälla i burkar och sortera. Vare sig det är "magiskt" te eller blåbärssylt. Jag funderar på att börja göra tvål.

3 kommentarer:

 1. Jag prenumererade på Åter i något år, och gillar alternativ.nu:s olika forum. Drömmen om livet på landet, odling och (semi-)självförsörjning finns kvar, men känns ibland långt borta. Man blir ju rätt bekväm av att bo mitt i smeten på Ålidhem också...nära till allt, och fulheten blir man snart van vid.

  Kul med korsordet! Jag gillar allers korsord, även om de inte har anarkisttema särskilt ofta :)

  SvaraRadera
 2. Jag har tipsat mamma om ditt korsord. Hon undrar om du har några fler? Gärna svåra?

  SvaraRadera
 3. Kul korsord som sagt! Blir sugen på att försöka knåpa ihop ett jag också :)

  SvaraRadera