torsdag 8 juli 2010

Modesty Blaise och kvinnor i huvudroller

När jag var 10 började jag läsa Modesty Blaise och tidningen Agent X9. Jag läste alla avsnitt jag kunde komma över. Botaniserade i seriebodar och letade efter nummer jag ännu inte fått lägga vantarna på. Kommer inte glömma när jag hittade det sista äventyret till min samling i en flyttkartong på en loppis i Umeå. Hade letat det här särskilda numret till och från i flera år och nu låg det bara där och för 5 kr blev det mitt.

Varför just Modesty Blaise? Läst allt som går att läsa och sedan läst det igen. Gillar serier, gillar agent/spion genren, svartvitt och det är skönt att huvudrollen innehas av en kvinna med integritet och självständighet. Ärligt talat är man inte precis bortskämd med coola kvinnor i huvudroller. Jag tror inte det är någon slump att Modesty Blaise, Kill Bill och Buffy är så populära karaktärer.

Och kanske är det också därför många sätter på en film, ser hälften och sedan slår av 2/3 in i handlingen. Lagom till att få se tjejen i huvudrollen övervinna sitt hinder och stå inför val till förändring. Tio orsaker att hata dig och Blue crush är filmer jag kommer på sådär på en gång när jag sneglar mot bokhyllan, men jag vet att det finns många många fler.

Att de sedan alla slutar på samma sätt, hon väljer killen för att hon upptäcker nya prioriteringar, får en gitarr eller kanske även någon gång en tamburin kan ibland bli alldeles för smärtsamt att titta på. Förstå mig rätt, jag underhålls också av dessa filmer men det är skönt att ibland kunna titta på tjejer som vet att de kan ta hand om sig själva och som alltid kommer att rädda dagen.

2 kommentarer:

  1. Växte oxå upp med Modesty Blaise och håller verkligen med dig om det du skriver. Det enda som är tråkigt är ändå att Modesty tecknas som en sexig kvinna med rätt stora bröst. Som om det inte räckte fullt ut med hennes övriga talanger, hon var även tvungen att vara fysiskt snygg. Men det är som de flesta andra sammanhang tyvärr, och långt ifrån unikt här.

    SvaraRadera
  2. Jag gillar att hon aldrig blir ihop med Willie, annars är det så vanligt att äventyret och personligheten hos kvinnliga huvudkaraktärer försvinner till förmån för en romantisk tvåsamhet. Jag gillade också Modesty när jag växte upp, även om vi har glidit isär på senare tid. Håller med michael om att hon är väl snygg, men det var väl så det måste vara på den tiden för att man skulle tillåtas vara en kvinnlig superhjälte. De manliga superhjältarnas manlighet överdrivs ju också i absurdum.

    Jag uppskattade f.ö. alltid att hon var brunett. Förebild för mig bland alla blonda prinsessor!

    SvaraRadera