måndag 22 november 2010

Det var INTE bättre på Don Drapers tid


Om du känner längtan efter att leva på Manhattan på 60-talet bland Dons och Joans efter för mycket Mad Men-tittande (varför man nu skulle göra det, då har man nog missat nåt viktigt med den serien) kan du ju kolla in de här reklambilderna med tveksamt budskap på Oh No They Didn't.

4 kommentarer:

 1. Först skrattar man till lite, bara för att det är så absurt..... sen blir det lite obehagligt. "förr i tiden" är alltid bättre på tv/film, inte lika kul i verkligheten.

  SvaraRadera
 2. Kan tipsa om en bok, på temat att vara så absurt att man inte vet om man ska skratta eller gråta: Flickor som man ej bör gifta sig med, av Stig Benningsson, 1921. Boken har en tistel på omslaget och innehåller allt ifrån en utförlig lista på önskvärda kvinnliga egenskaper (låg och trubbig blygdbensbåge, rakt litet nyckelben mm) till hårresande resonemang om rashygien. Exempel på kvinnor vi ej bör gifta oss med är: den födda skökan, hysteriska flickor och den "lärda" kvinnan. Jävligt tragikomisk bok, mitt bästa loppisfynd hittills.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Åh, jag är avundsjuk Elinmagnus! Jag har en annons hemma för Stig Benningssons bok från Svenska Dagbladet den 17:e september 1921. Jag ramlade över annonsen av en slump under min forskning om tidiga 1900-talets syndikalism men har sen dess velat läsa boken. Alla kapitel i boken är listade i annonsen "den födda skökan" är det som låter mest absurt när man ser rubrikerna.

   I annonserna bredvid på samma sida finns det annonser för abortredskap (livmodersprutor) och dessutom möjlighet till "diskret vistelse" hos barnmorska att tillgå.

   En tidningssida som ganska väl beskriver kvinnans svåra position i samhället vid den tiden.

   Värt att notera också Stig Benningsson är en pseudonym egentligen hette författaren "Wilhelm Ljungström".

   Radera