onsdag 3 november 2010

Köttiga vampyrer! Yay!

Liggbara vampyrer som Eric Northman och Edward Cullen (yes I'd totally hit that, trots the douchebaggery) i all ära, men nu är det väl dags för vampyren att bli bad ass på riktigt igen? Det tyckte i alla fall Scott Snyder som i sin serie American Vampire skapat den ondaste vampyren vi sett på länge, Skinner Sweet, tillsammans med ingen mindre än Stephen King! Sweet är den första vampyren som skapas i USA, en riktig Vilda Västernvampyr, och är starkare och mäktigare än sina europeiska motsvarigheter. Han kan bland annat vistas i solen utan problem vilket aristokratvampyrerna från Europa inte kan.American Vampire bjuder även på en riktigt cool vampyrtjej, Pearl Jones. Pearl är en aspirerande skådespelerska i 20-talets Hollywood, tills hon råkar hamna hos en ovanligt ond filmmagnat... Hon blir den andra amerikanska vampyren, och hon är ute efter hämnd mot de europeiska gamla stofilerna. Motsättningen gammalt och nytt är en stor del av American Vampire, men det alla har gemensamt är att de är riktigt riktigt obehagliga. Både Skinner Sweet och Pearl Jones är mer rovdjur och natur än sina europeiska motsvarigheter, även om Pearl är betydligt mer civiliserad och åtminstone lite mer rättvis är Sweet som snarare är ett ondskefullt kaos.

Det är en väldigt köttig serie, oerhörda mängder våld (i alla fall för mig som är ganska äckelmagad) och framför allt en ny och väldigt välbehövlig vinkling på vampyren! Som Stephen King skriver i förordet:

Here's what vampires shouldn't be: pallid detectives who drink Bloody Marys and only work at night; lovelorn southern gentlemen; anorexic teenage girls; boy-toys with big dewey eyes.
What should they be? Killers, honey. Stone killers who never gets enough of that tasty Type-A. Bad boys and girls. Hunters.

1 kommentar:

  1. Låter som mycket intressant läsning. Kul att se andra sorters vampyrer leta sig fram i litteraturen än de karaktärslösa blodsugarna som massproduceras idag.

    SvaraRadera