måndag 19 april 2010

Nörderiets inbillade gränser

Mainstreamalternativs inlägg om hur hon blev nörd satte griller i huvudet på mig. Bilden av nörden. Bilden som jag upplever att många tjejer har av vad man behöver uppfylla för att räknas som en äkta nörd:

Nörd=geni. För att det ska räknas att man har nördat in sig på något ska man också kunna ALLT om och inom ämnet i fråga. Men det stämmer ju inte. Hur många gånger har man inte läst om datornördkillarna vars största skräck är att vara normalbegåvade? Alltså att inte bli Bill Gates, inte vara genier utan "bara" vara nördar? "Bara" älska att bygga den snabbaste datorn av alla kompisarna och sedan sitta uppe och spela MMORPG i 16 timmar om dygnet. Detta må göra dem till loosers och offer i deras egna eller andras ögon, men de är fortfarande nördar. Vi är fortfarande nördar. För nörderiet är passionen, inte kunskapen. Det där som väcker intresset och får hjärtat och hjärnan att ticka lite fortare, med lite mer liv. Det där beroendeframkallande. Det där som gjorde att jag själv var WOW-nörd och, ja, periodvis spelade ca 16 h om dygnet under tidsperioden som tog mig "från koreanska BETA:n till lvl 70".

Ämnet ska vara RÄTT ämne. Lajv. Fantasy. Sci-fi. Rollspel. Brädspel. Sport. Dataspel. Musik (och då skare va rock). Men det ska det inte alls. Jag känner minst en kille som är passionerad brödnörd. Flera av mina vänner är handarbetsnördar, ekonördar eller liknande. Matnörd som älskar nya recept och smakupplevelser. Kattnörd (that's me). Men ingen tänker på det som nörderi. Fast det är det. Ju. Det finns en del intressanta cross-over varianter av nörderiet, mellan dessa ämnen. Vad sägs till exempel om "Open source embroidery", en kombination av broderier, textilarbete och datorer?

Ämnet ska vara ETT ämne och det är det enda som man ska bry sig om. Men hur sant är det egentligen? De flesta nördar jag har känt har varit kombinationsnördar. Dator OCH rollspel OCH Magic till exempel. Eller för att ta en annan kombination: Rollspel OCH psykologi OCH frågespel á la TP? Handarbete OCH musik OCH New Age? Ingen kan i mina ögon med rätta hävda att den kattokiga, deckarälskande och ständigt virkande tanten är annat än en nörd. Inte egentligen. Inte mindre än hennes granne P-O som älskar tågbanan han har i källaren och den vackert byggda vedstapeln är det. Eller 17-åriga Erik som tränar med sitt tighta CS-lag minst 6 timmar per kväll.

Nörderiet är en passion som ibland går över i en besatthet. Och passionen känner inga ämnesgränser. Inga IQ-gränser. Inga begränsningar egentligen.

Begränsningarna får vi sätta själva - för vår hälsas och för omgivningens skull ;-)

2 kommentarer: