måndag 26 april 2010

Sortera orden

Det är med viss ambivalens jag skriver detta. Det måste erkännas att en stor del av mitt nörderi innebär ett passionerat ointresse för kommunikationsteknologi, som TV-apparater, mobiltelefoner - ja även dagstidningar. Jag gillar att inte hänga med. Finns det knappar med texterna "Nej till facebook!", "Våga vägra blogga!" och "0 inlägg på Aftonbladets forum"? Jag köper.

Men ja, jag tror på att dela intressen. Och jag tror att det är bra för mig att definiera mina intressen. Det är inte så mycket att min hobby består i att förringa kommunikationsteknologi, som det handlar om att jag inte vill sitta och skriva saker på datorn hela dagarna, eftersom det stjäl tid från mina intressen.

Jag är nyss hemkommen från en odyssé i kommunikationslöshet. Jag har firat min trettioårsdag genom att hyra en stuga i Brännland. Där har jag bott i en vecka med mobiltelefonen avstängd och utan internet.

Jag har bland annat konstruerat korsord. Man samlar på ord och kategoriserar dem. Vissa ord går till exempel in under temat astronomi. Då listar man alla astronomiorden och så försöker man pussla ihop dem så att de mest intressanta orden, så många som möjligt passar in och ihop med varandra. Till exempel fick jag in teleskop, galax, sextant, astronaut, universum, merkurius, venus, solen och azimut i samma kryss. Resten av rutorna måste man fylla ut med de ord som bokstavskombinationerna tillåter. Det är lite otillfredsställande. Jag vill att alla orden ska höra ihop.

Jag vill att alla orden ska höra ihop och jag vill göra ett korsord för varje intressant tema jag kommer på. Alla ord måste sorteras! Det är någonting som är så intressant med att kategorisera saker. Vad?

6 kommentarer:

 1. Kan vi inte scanna in nåt av dina korsord och lägga in här, så vi får ge oss på att prova dem? Det började klia i fingrarna på mig i alla fall

  SvaraRadera
 2. Skriver man i en blogg att man vill ha en knapp som säger "Våga Vägra Blogga"?
  Håller dock med Sanna om korsorden!

  SvaraRadera
 3. Michael: klart man gör! det är ju bara för att den här bloggen är så briljant som elinmagnus gör ett undantag :-D

  SvaraRadera
 4. Jag ifrågasätter givetvis inte hur briljant den här bloggen är :)

  SvaraRadera
 5. Jag tänker att det här med kategoriseringar är ett sätt att ha någon slags kontroll över sitt liv och omvärlden. På samma vis som vi i den här bloggen sätter etiketter på våra intressen... Samtidigt är det ju intressant att vi gör det trots att vi alla (eller iaf de som uttalat sig) inte verkar helt bekväma i kategoriseringarna.

  Kategoriserar vi bara av gammal vana?!

  SvaraRadera
 6. Jag tror absolut att det är av gammal vana. Plus att även om kategoriseringar förenklar o generaliserar så fyller de ändå rätt ofta en funktion.

  SvaraRadera