onsdag 21 april 2010

Womance!

Jag har inte heller riktigt sett mig som nörd, av samma anledningar som både Mainstreamalternativ och Sannabell skrivit om tidigare. Jag har inte ETT enda intresse, utan flera, och de intressen jag har är inte de som brukar kallas nördiga. Jag är TV-nörd, handarbetsnörd, musiknörd, klädnörd och litteraturnörd, allt i samma härliga paket. Jag tror nördigheten inte ligger i själva intresset utan i attityden. Den där passionen som ibland blir besatthet, som Sannabell skrev. Med det vill jag mest säga att mina inlägg kommer handla om lite olika saker, men kanske mest populärkultur, och här det första.


När jag naaaawat klart åt min wifeys inlägg tidigare idag började jag fundera på kvinnlig vänskap i popkulturen. Att det finns betydligt fler bromances än womances är ju ingen nyhet direkt, när kvinnlig vänskap porträtteras är det vanligare med frenemies a la Blair och Serena än ett vanligt vänskapsförhållande, och pratas det så pratas med om snubbar. Här är mina favoritpopkulturwomances, fyll gärna på med fler!

  • Enid och Becky i Ghost World, serieroman av Daniel Clowes och filmen med Thora Birch och Scarlett Johansson. En womance på glid kan man kanske säga, när de börjar glida ifrån varandra efter high school. Men säg den womance som är helt utan fnurror! En oerhört fin film med en av de snyggaste skådisarna evah, Thora Birch.
  • Romy och Michele i Romy and Michele's High School Reunion. Enid och Becky skulle bli skisura över att hamna på samma lista som Romy och Michele, men det struntar jag i! Två blonda, inte alltför smarta brudar som älskar varandra väldigt mycket handlar denna lilla pärla om. Om du inte fäller en liten tår när de dansar till Time after time har du antagligen inga känslor.
  • Lotta och Giggi i Lottaböckerna av Merri Vik. Den ultimata tonårsbästisförhållandet! Lotta och Giggi råkar ut för fina och oskyldiga äventyr i sin lilla stad, de hjälper alltid varandra och smågnabbas konstant
  • Eftersom jag alldeles strax ska överge bloggandet för att se senaste Glee (Madonna-specialen!) så måste jag nästan nämna Brittany och Santana, Quinns cheerleadersidekicks! Fast deras förhållande kanske snarare är en vanlig romance och inte womance, men ändå! Brittany är näst efter Sue Sylvester min favorit i Glee. Hur kan man annat än älska någon som säger saker som "Did you know that dolphins are just gay sharks?"

Vilken är din favoritwomance i populärkulturen?

2 kommentarer:

  1. Åh! Romy and Michelle! Så bra den är, totalt underskattad. Får återkomma med fler till listan när jag har tänkt igenom saken ;-)

    SvaraRadera
  2. Ja, Romy & Michelle är ju underbar! Såg den igen när den visades på tv för ett tag sen :)

    SvaraRadera